Αυτοέκδοση: 4 κορυφαίες συμβουλές

Αυτοέκδοση: 4 κορυφαίες συμβουλές

Αν ξέρεις ότι έχεις μια δυνατή ιδέα στα χέρια σου, φίλοι και οικογένεια την αγαπούν, και σε όποιον μιλάς γι αυτή ενθουσιάζεται αλλά ο εκδοτικός οίκος που την έστειλες δεν μοιράζεται όλον αυτόν τον ενθουσιασμό, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείς την αυτοέκδοση.

Ένα απο τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχει η αυτοέκδοση είναι πως δίνει τη δύναμη ενός εκδοτικού οίκου στα χέρια σου. Ένας εκδοτικός οίκος έχει να σκεφτεί μια σειρά απο πράγματα όπως τις τάσεις του βιβλίου, τους κύκλους ζωής και πόσα βιβλία θα εκδώσει κάθε χρόνο, αν όμως διαλέξεις την αυτοέκδοση, τότε το μόνο που θα σε απασχολεί είναι να το κάνεις εσύ όσο πιο καλό γίνεται και ύστερα να το προωθήσεις όσο καλύτερα μπορείς.

Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές για το πως μπορείς να επωφεληθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απο μια αυτοέκδοση.

 

Διάλεξε τη μορφή του βιβλίου σου

Η αυτοέκδοση υλοποιείται σε φυσική αλλά και ηλεκτρονική μορφή και θα πρέπει να διαλέξεις τι μορφή θέλεις να έχει το βιβλίο σου, υπολογίζοντας τι εξυπηρετεί καλύτερα την αρχική ιδέα που είχες στο μυαλό σου, καθώς και το πλάνο προώθησης του βιβλίου σου.

Αν θέλεις να εκδώσεις σε φυσική μορφή τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα word αρχείο στο σωστό μέγεθος, να το μετατρέψεις σε pdf, ύστερα να δημιουργήσεις ένα εξώφυλλο και να περιμένεις για μια επιβεβαίωση πως όλα είναι στημένα καλά.
Αν αποφασίσεις πάλι να κάνεις ψηφιακή έκδοση, τότε θα χρειαστεί να έχεις το αρχείο σου στην ηλεκτρονική μορφή epub. Και απο εκεί υπάρχουν μια σειρά απο επιλογές για αποτελεσματική προώθηση του βιβλίου σου. Βέβαια σε όλα αυτά μπορείς να έχεις την υποστήριξη απο κάποιο άτομο ή εταιρεία με γνώση και εμπειρία στις αυτοεκδόσεις.

 

Αποφάσισε ποιος θα έχει το δημιουργικό έλεγχο

Ποιός θα δημιουργήσει το εξώφυλλο;  Ποιός θα κάνει τη σελιδοποίηση του βιβλίου; Αισθάνεσαι ότι έχεις τη δυνατότητα να τα επιμεληθείς ο ίδιος; Θα ένιωθες άνετα αν τα ανέθετες όλα αυτά να τα κάνει κάποιος άλλος για εσένα. Τι είδους χαρτί θέλεις να χρησιμοποιήσεις στην εκτύπωση; Χρειάζεσαι εικονογράφηση;

Όλες αυτές είναι ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσεις πριν επιλέξεις με ποιον εκδότη θα εκδώσεις το βιβλίο σου.

 

Αρκετές ώρες προσωπικής εργασίας

Ένα απο τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής έκδοσης είναι ότι μεταθέτεις όλο το χρονοβόρο φορτίο δημιουργίας ενός βιβλίου στον εκδοτικό οίκο. Δεν είναι μόνο η σελιδοποίηση του βιβλίο σου και ο σχεδιασμός αυτού, αλλά θα πρέπει να βρεις έναν επιμελητή, να ασχοληθείς με την προώθηση του βιβλίου σου, να παρακολουθείς τις πωλήσεις, να απαντάς σε πελάτες και να βρίσκεις νέους. Όλα αυτά μαζί με το να βρεις χρόνο για συγγραφή.

 

Διατήρησε τα δικαιώματα συγγραφής

Ένα πράγμα για το οποίο μπορείς να είσαι 100% σίγουρος σε μια αυτοέκδοση είναι πως έχεις πλήρη κατοχή των συγγραφικών δικαιωμάτων ενώ μπορείς να τερματίσεις τη συμφωνία σου με τον εκδότη ανα πάσα στιγμή.

 

Εφόσον γνωρίζεις όλα τα δεδομένα καλά, η αυτοέκδοση μπορεί να γίνει ένα συναρπαστικό ταξίδι για εσένα. Έχεις περιεχόμενο και θέλεις να το μοιραστείς με φίλους και συγγενείς αλλά και με τον κόσμο γενικότερα. Κάνε το πρώτο βήμα πατώντας ΕΔΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *