Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για την αυτοέκδοση, ιδιαίτερα αν έχεις ξοδέψει μια ζωή προσπαθώντας να προσεγγίσεις εκδοτικούς οίκους για να εκδώσεις το βιβλίο σου.
Αν διαλέξεις αυτοέκδοση, και κάνεις λίγη καλή δουλειά στην προώθηση, τότε έχεις πολλές πιθανότητες το βιβλίο σου να πετύχει και τελικά να επιλεχθεί από έναν μεγάλο εκδοτικό.
Όλα αυτά τα βιβλία έχουν ένα πράγμα κοινό. Οι συγγραφείς τους δεν έκαναν την έκδοση και ύστερα έκατσαν πίσω να απολαύσουν την επιτυχία τους. Ασχολήθηκαν με την προώθηση, και πούλησαν μεγάλο όγκο βιβλίων.
Και φυσικά συνέχισαν να γράφουν.
Εδώ θα δείτε μια σειρά απο best seller των οποίων οι συγγραφείς δεν τα παράτησαν ούτε λεπτό.
Το «Eragon» (Έραγκον) είναι ένα βιβλίο εφηβικής λογοτεχνίας φαντασίας που έγραψε ο Christopher Paolini, ο οποίος άρχισε να γράφει απο την ηλικία των 15 ετών.
Οι γονείς του Paolini, που είχαν στη διάθεσή τους μια πρέσα, εξέδωσαν το βιβλίο. Ύστερα ο ίδιος πέρασε ένα χρόνο της ζωής του ταξιδεύοντας και προωθώντας το βιβλίο του στις Ηνωμένες πολιτείες.
Το βιβλίο του ξανανακαλύφθηκε απο τον Carl Hiaasen ο οποίος το εξέδωσε εκ νέου.
Η επανέκδοση έγινε τον Αύγουστο του 2003. Το «Eragon» έγινε άμεσα επιτυχία, και πούλησε πάνω απο ένα εκατομύριο αντίτυπα μέσα στους πρώτους πέντε μήνες. Η σειρά πούλησε συνολικά 33.5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Ποιο αμερικάνικο νοικοκυριό δεν έχει και ένα αντίτυπο από το «The Joy of Cooking».
To βιβλίο αυτοεκδόθηκε το 1931 απο την Irma S. Rombauer.
Αρχικά η Irma είχε τυπωμένα 3.000 αντίτυπα απο την A.C. Clayton, μια εταιρεία που είχε τυπώσει πινακίδες για την εταιρεία παπουτσιών St. Louis και για τη Listerine, αλλά χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε βιβλίο.
Το 1936, το βιβλίο επιλέχθηκε απο έναν εμπορικό εκδοτικό οίκο, τον Bobbs-Merrill και απο τότε έχει πουλήσει πάνω απο 18 εκατομμύρια αντίτυπα.
Το «Rich Dad Poor Dad» (Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς) είναι ένα βιβλίο οικονομικής συμβουλευτικής που έγραψε ο αμερικάνος επιχειρηματίας, συγγραφέας και επενδυτής Robert Kiyosaki.
Η γενική φιλοσοφία του βιβλίου που διαπνέεται απο τις ιδέες του Kiyosaki οδήγησαν τον ίδιο να το αυτοεκδώσει το 1997.
Παρόλο που το βιβλίο περιέχει αρκετές «κακές» και επικίνδυνες συμβουλές έχει πουλήσει ήδη πάνω απο 26 εκατομμύρια αντίτυπα.
Το «No Thanks» είναι μια ποιητική συλλογή του 1935, απο έναν απο τους πιο διάσημους ποιητές στην Αμερική, τον Cummings.
Αφού τον απέρριψαν πολλοί εκδότες, κατάφερε να εκδώσει τη συλλογή του με τη βοήθεια της μητέρας του.
Με μια δόση ειρωνίας, ο συγγραφέας αφιέρωσε τον τίτλο του βιβλίου του στους 14 εκδότες που είχαν απορρίψει τη συλλογή του.
Η επική νοβέλα του Marcel Proust, «Remembrance of Times Past» (Αναζητώντας τον Χαμένο χρόνο), έχει θεωρηθεί ως ένα απο τα πιο αξιόλογα βιβλία του 20ου αιώνα.
Ο Proust όταν άρχισε να γράφει, κατέληξε να έχει τελικά επτά διαφορετικές νοβέλες το 1909. Όπως ήταν σύνηθες τότε, η δουλειά του απορρίφθηκε επανειλημμένα απο εκδότες.
Σε μια συγκεκριμένη και βαριά απόρριψη δέχτηκε την παρακάτω απάντηση απο τον Alfred Humbolt, υπεύθυνο του εκδοτικού οίκου Ollendorf.
«Μπορεί να φταίω εγώ αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αφιερώσει 30 σελίδες για να περιγράψει πως στρυφογυρίζει στο κρεβάτι του πριν πάει για ύπνο».
Αντί να τα παρατήσει ο Proust πλήρωσε τον εκδοτικό οίκο Grasset για την έκδοση του πρώτου τόμου του βιβλίου του με τίτλο «Swann’s Way» (Από τη μεριά του Σουάν).
Απο την αρχική εκτύπωση που ήταν 1.000 αντίτυπα, το βιβλίο έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.
Στο πνεύμα των καιρών το βιβλίο του «Remembrance of Times Past» έγινε graphic novel to 1998 και σε αντίθεση με την αρχική νοβέλα, αυτό δεν δυσκολεύτηκε να βρει εκδότη.
Αν έχεις μια καλή ιδέα ή ένα βιβλίο που θέλεις να το δεις τυπωμένο μπορούμε να σε βοηθήσουμε να γίνει πραγματικότητα.
Κάνε το πρώτο βήμα πατώντας ΕΔΩ
Συνεχίζει στο Μέρος 2…